Året som gått

 

 

Nyårsklockan är en dikt av lord Alfred Tennyson (som i original heter Ring Out, Wild Bells) är väl den dikt som man mest förknippar med nyåret. Men jag tänker mest på Viktor Rydbergs rader i dikten Tomten när jag stått på farmen stjärnklara nätter.

Så har han sett dem, far och son,
re´n genom många leder,
slumra som barn; men hvarifrån
kommo de väl hit neder?
Släkte följde på släkte snart,
blomstrande, åldrades, gick- men hvart?
Gåtan, som icke låter
gissa sig, kom så åter!

 

Jag tittade på Rapports årskrönika för år 2011 igår . Av alla nyheter är det den fruktansvärda händelsen i Norge som jag minns mest. Den kommer man nog aldrig att glömma. Jag tänker på alla anhöriga till dem som så tragiskt och så totalt meningslöst miste livet på den lilla ön.

Året för oss privat har precis som alla andra år bjudit på både glädje och sorg. Men det har framförallt känts som ett år med stora förändringar. Så är det väl med alla år men det känns som år 2011 blir ett år att minnas extra mycket..

Våra äldsta släktingar gick båda bort 91 och 96 år gamla. Förutom sorgen och saknaden efter dem så är det också en epok som tar slut. De sista i den generationen. Nu är det vi som tillhör den äldsta generationen. Detta har också blivit tydligt då både hustrun och jag har gått i pension. Det är också en stor omställning. Även om det mest känns bra så är det så klart lite vemodigt också.

14 thoughts on “Året som gått

 1. Gott slut och Gott Nytt År! Många är de händelser som skakat om 2011 och alla hoppas nog innerligt att 2012 inte ska upprepa katastroferna. Den översta bilden gav mig en känsla av idyll och det är vad jag tar med mig in i 2012.

 2. Jag såg också Rapports årskrönika och många tragiska händelser inträffade under 2011. Som tur är händer det också bra saker, men det är tyvärr de svåra sakerna som man inte glömmer, för de är obegripligt grymma och tragiska.
  Vi får hoppas på ett gott nytt 2012!

 3. Jag hoppade krönikan.kände att jag inte ville se bilderna från det otäcka igen.

  Vi var på Cypern när det hände..ofattbart fortfarande, så sorgligt. Ha nu ett riktigt Gott Nytt år

 4. jo, det var det mest tragiska och hemska som hände 2011
  sedan i mitt privata avled min pappa i mars och mamma blev ensam
  det finns alltid både bra och dåliga saker om man ser tillbaka på ett helt år
  kramar

 5. Denna dikt är tänkvärd tycker jag! Vadan och varthän…ja, det kan man ju fundera på. Om ni bor i Årjäng så kanske ni känner till Selen? Holmedal ska ligga på andra sidan ån…

 6. nu har jag tre boktips på bloggen kolla om du har läst dem?
  usch det var verkligen läskigt Norge händelsen ,Hoppas ditt första år som pensionär blöir jättebra och du får resa läsa böcker och bara njuta:)

 7. GOTT NYTT ÅR Gunnar och Bitte! Den arabiska våren tycker jag trots allt är det mest hoppfulla som hände 2011. Pensionärslivet har sina goda sidor och man kan ju umgås privat med en del gamla arbetskamrater.. I år har vi rest både till Hamburg, Milano och Venedig, Kreta samt Pisa och Florens

 8. Jag hoppas verkligen att min födelsedag kommande året inte ska bli vad alla fruktar, för då blir det verkligen ett värre år än detta och det har jag svårt att föreställa mig…

  Jag fyller 44 år den 21 december 2012 lattjo va? *ler snett*

  Utöya är det värsta jag sett/vet om sedan Palmes död och jag minns inte mycket för jag blev så chockad… men jag minns att jag blev oerhört stolt över Jens Stoltenberg.

  Jag önskar dig ett gott slut och må många deckare finna sin väg till din bokhylla kommande året.

  Hemikramar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s