Mitt livs äventyr

En del av mina nya nätvänner undrar lite över våra år i Africa. Vi bodde hela familjen, jag, hustrun, dottern som då var 10 år och sonen som var 5 år. Jag jobbade som datachef på Swazilands motsvarighet till Telia. Swaziland gränsar till Mozambique och Sydafrika. Vi var där under åren 1984-1986. Då pågick det krig i Mozambique och det var uteslutet att resa dit. Apartheid gällde i Sydafrika. Vi reste dit, hela familjen på semester och jag i tjänsten. Det var en fin upplevelse men olustigt. Jag passerade en gränspostering med Swaziska medarbetare. Vi fick passera gränskontrollen via olika kontroller. Veckan innan hade en bil fått fel på bromsarna och kört in i vägbommarna. Dom sköts omedelbart ihjäl. Jag var så nervös att jag vände formuläret fel. Skulle ha fyllt i på engelska men kom på att jag börjat skriva på sidan för dom som kan tala Afrikaan. Ett obegripligt svår språk när det talas men i skriven form förstod jag så jag kunde fylla i hela sidan. Blev sen behandlad helt annorlunda. Dom trodde väl att jag kunde deras språk.

Skickat från min iPad

Jag har börjat komma igång nu med släktforskningen. Jag är lite ringrostig men nu känns det som det flyter på. Jag började med att leta efter kända data. Uppgifter som andra har tagit fram. På så sätt kan jag kolla så att jag gör rätt. Värst är att tolka prästernas handstil. Ibland ser det ut som bläckplumpar bara. Men efter ett tag lär man sig.

Önskar alla en trevlig helg!

P.s

Om jag hör den här låten Move like Jagger en gång till på radion så kommer jag att begå våldshandlingar. Dom första trehundrasjuttioåtta gånger jag hörde den var ok men nu bryter jag snart ihop.

11 thoughts on “Mitt livs äventyr

 1. Så spännande att bo där! Och släktforskning är kul, bäst är att ha en massa präster i släkten, då finns det mycket handlingar, annars får man leta efter husförhör och sånt. Lycka till!

 2. När jag reste runt i Sydafrika så gjorde vi ett besök i Swaziland, intressant men skönt när vi var över gränsen igen….. Och kul med en stämpel i passet 🙂

 3. Det låter spännande med Afrika, det betraktas ju numera ur ekonomisk synpunkt som en kontinent i startgroparna för ett språng framåt. Främst asitiska länder har börjat investera där och får billig arbetskraft. Detta gäller förstås mer stabila länder.

  Det Du upplevde låter nervöst, tur att det gick bra med bromsar och allt.

  Hur släktforskar Du? Org. dokument? Läser dem på nätet? Med Ancestry?

 4. Så intressant att få veta och det du berättar om när ni bodde i Swaziland i Afrika
  Och kan tänka mig att det var en fin upplevelse men olustig också p.g.a allt som hände där
  och läskigt det du berättade om vad som hänt vid gränskontrollen, och kan tänka mig du var nervös när du passerade gränskontrollen.
  Skönt att det gick bra
  ha en fin fredagskväll och helg

 5. Ja du har så rätt. efter ett tag så lär man sig att tolka texten på prästens handstil. Vissa är fina och andra oläsliga. När jag läser Ditt livs äventyr så tänker jag på mitt barnbarns man som nu är i Afganistan. Jag passar deras lille son några gånger i månaden när mamman jobbar och pappa inte är hemma. Det gör jag så gärna. Det är ju mitt lilla barnbarnsbarn. Han är tre år. Jag förstår ju att det måste vara ett äventyr för han, men frågar mig,varför just Afganistan? Låten du pratar om vet jag inte vilken det är. Men jag hör sällan på musik i radion. Kasta bara inte ut radion….Ha det bra/Anita

 6. Ett tips. Slå inte på radion. Tänk på lilla hjärtat.

  Jo jag har hittat en klasskamrat men sedan fick jag massa förfrågingar som jag inte hade en aning om vilka det var (men de visste vem jag var (inte). Så jag gick ur där.

 7. Oj vad spännande! Jag har rest mycket men inte arbetat utomlands. Jo, förresten, dom två första åren här nere jobbade jag ju på distans till mina kunder i Sverige 🙂

  Fast jag föredrar att vara Ama de casa 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s