Fick du fikon…

………….Zacharias? Ibland funderar jag på hur det är med citat och talesätt som jag har växt upp med. Fick du fikon Zacharias betyder “Fick du lång näsa?” enligt Pelle Holms bok Bevingade ord.

Jag gillar att äta fikon. Inte bara i juletid. Nu har jag hittat fikon från Coop Änglamark som är saftiga och goda. Dom är ett mellanting mellan dom torkade som säljs till julen och färska.

Skickat från min iPad
Dagens promenad är avklarad. Nu ska jag ta en sväng runt bland mina bloggvänner. Och efter lunchen så blir det ett par timmars släktforskning.

Apropå förra inlägget om Tommy och Tuppence så ser jag i Wikipedia att boken Ödets port som kom ut år 1973 är den sista hon skrev. Inte den sist utgivna. Hon hade bl a Hercule Poirots sista fall i ett bankfack som gavs ut efter hennes död.

6 thoughts on “Fick du fikon…

 1. Det där var inget citat som jag hade hört innan. Men så är jag inte så-å-å-å förtjust i fikon… Om det nu kan tänkas ha något samband!? <:-)

 2. Hej, Gunnar!
  Det där uttrycket hörde jag ofta som barn och trodde att det betydde “fick du tji”…är väl samma som lång näsa? Men undrar jag om inte det har med något bibliskt uttryck att göra?
  Nåja, fikonen på bilden på förpackningen är ju färska och det är gott det. Har jag plockat en gång i forntiden och försöker minnas VAR. Tror det var på väg till Meknes i Marocko jag fick syn på ett träd och kunde inte låta bli 😉 Färska aprikoser är ännu godare. Synd att det är bristvara här i norden!
  Kram, Agneta

 3. Broderar vidare på fikontemat. Det stämmer att det betyder just der Pelle Holm beskriver. Kan också syfta på en obscen gest som liknar ett fikon men också kvinnans könsorgan. I Italien kan det syfta på någon som fått torra fikon.

  Zacharias hänger troligen ihop med Bibelns berättelse om Sackeus som klättrade upp i ett mullbärsträd för att få se Jesus. Kanske står det fikonträd i originaltexten ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s