Släkthistoria

Den som följer min blogg vet att jag är intresserad av släktforskning. Att kartlägga anor och ta reda på vart man kommer ifrån är intressant och viktigt. Men det som jag tycker är mest spännande är dom livshistorier som växer fram när man gräver i gamla dokument. Man lär sig att uppskatta dom som sparar på allt i byrålådor och sekretärer.

Ett exempel på ett sådant dokument är detta pass som tillhört hustruns mormor, Olga Olsson. När tyskarna invaderade Norge den 9 april1940 begränsades rörelsefriheten för personer bosatta i de svenska gränstrakterna. Olga var född i Töcksfors som ligger nära gränsen. Under kriget var detta samhälle säkert av stor strategisk betydelse. Olga hade släktingar i Töcksfors men var själv bosatt i Holmedal som ligger längre österut. Hon behövde därför ett särskilt pass för att kunna besöka släkten.

Skickat från min iPad

3 thoughts on “Släkthistoria

  1. Syrran har gjort en kartläggning av släkten på mammas sida ner till 1600-talet, rätt intressant. När yngsta dottern skulle gifta sig så letade de efternamn i de pappren, men fastnade för mitt flickefternamn och det var ju roligt.
    Önskar jag brann för nåt eller tyckte nåt var/är särskilt roligt, men det är som att jag lite tappat gnistan och geisten pga alla sjukdomar och krångel. Hoppas jag kommer på nåt.

    Ha det så gott !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s