Hercule Poirot rules!

I have all of Agatha Christies crime novels about Hercule Poirot in my bookshelf. Most of them are brilliant with a few exceptions. One is The adventure of the Christmas pudding. It has been translated to Swedish by my aunt and her husband. I have a copy in my collection. It is a paradox that this is most expensive book if you want to buy it from a book-shop and yet one of the poorest she have written according to my opinon. (Christmas pudding is Julpudding in Swedish)

julpudding

Vi tittade på ett avsnitt av Poriot på DR1 igår. Jag har läst alla Agatha Christies böcker med den belgiske detektiven i huvudrollen. Boken Ridå, Hercule Poirots sista fall, avslutar den sviten. Den skrevs under 1940-talet, förvarades i ett bankfack, och gavs ut några månader före Christies död. Bakgrunden anses vara den att hon tröttnat på figuren och därför ville ta död på Poirot. Förlaget tvingade henne dock att fortsätta skriva om honom eftersom de böckerna inbringade mest pengar på den tiden.

poriot sista

Hercule Poirot har gestaltats av flera skådespelare. Man kan fortfarande se filmer på TV där Peter Ustinov spelar huvudrollen. Jag tycker att han är trovärdig i sin tolkning.

peter ustinov

Mest känd i rollen som Hercule är nog i alla fall David Suchet. Under 19 år har han gestaltat Poirot i filmatiseringar av samtliga romaner där denne detektiv har huvudrollen. Och det är några stycken! Han gör det väldigt bra tycker jag.

hercule poirot 01

Idag blir det ett längre motionspass har jag tänkt. Sen kanske jag tittar lite på skid-vm. skiathlon brukar inte vara svenskarnas bästa gren men kanske kan nån överraska positivt? Jag håller tummarna……..

14 thoughts on “Hercule Poirot rules!

 1. Kanske dags att läsa om dem igen! Jag har inte alla men har nog läst dem flesta. “Döden på Nilen” gillade jag speciellt…

  Önskar en trevlig helg!

 2. Den karaktären känner även jag igen.
  Kan inte vara roligt att tvingas skriva om man inte vill. Men hon har ju hunnit med mycket.

  Hoppas solen är hos er också idag.

 3. Det fanns en tid när jag läste alla Agatha Christie-böcker som fanns i skolbiblioteket – och sen fick jag fortsätta låna såna på kommunbiblioteket när dom i skolan var slut. Fast jag har knappast läst alla hon har skrivit för det… 🙂

  Svar: Bilintresset har sonen inte släppt, men jag tror han har tröttnat på just folkrace. Däremot har han precis fått tag i en Volvo 240 från -75 som han ska renovera och delvis bygga om, och ha till street race…

 4. Tyvärr har jag inte läst en enda av de böckerna. Nej, det går inte att trycka på foton på min blogg för att göra dom större. idag skulle jag skriva där men då gick det inte att sätta in någon bild så då fick det vara. Ha en bra kväll /Anita

 5. Tack för dina kommentarer om bilden och hemsidan.
  Det lutar nog åt att jag köper den.
  Men jag tror inte bilderna blir större, det är nog standardmått som gäller där också tror jag. Det tar nog för mycket plats för övrigt annars.

 6. Hej, Gunnar!
  David Suchet ÄR Poirot inget snack om saken. Såg ett program på TV om hur han förberder sig in i minsta detalj inför varje inspelning och det var rent otroligt vilket mastodontjobb. Perfektionism! Han lever sig in i rollen till max och presterar ett mästerverk som Poirot!

  Och i kväll är det återigen dags för den gode Poirot då ‘Sjuan’ visar honom söndagar 22-24 som jag nämnt tidigare. Vill minnas att det är del 2 av 4 som visas i kväll.

  Men inte tog väl Agatha livet av Poirot….?? Hon ville, javisst, men det blev väl aldrig så hoppas jag för det vore ju alldeles förfärligt. Anser att dessa mordgåtor håller mycket bra än i dag, inget jag tröttnar på.
  Kram, Agneta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s