Hjärtan

pepparkakor

Josefine Hökerberg och Roger Turesson, DN Sthlm, Dagens Nyheter fick pris för sina reportage om tiggarna i Stockholm (Stora journalistpriset Årets berättare)

En  uppfattning som är allmänt spridd är att det finns organiserade ligor bakom de stackars personer som sitter på trottoarerna i Stockholm och också i min hemstad Karlstad. Men journalisternas reportage ger en annan bild. Det handlar om människor som är fattiga och utsatta och väljer tiggandet som en sista utväg.

Vi är vana vid företeelsen genom våra semesterresor i utlandet där tiggarna har funnits länge. Jag minns bl a en resa till Prag för många år sen där dessa människor förekom flitigt. Som turist ingick det i förutsättningarna för resan att förhärda sitt hjärta och gå förbi. Att inte låtsas om något utan titta bort.

Hjärta 01

Jag har aldrig gett något till dessa personer tidigare men nästa som jag går förbi kommer jag att skänka en slant till. Kontrasten mellan den hypade julhandeln och en person som sitter i vinterkylan på knä och ber om gåvor, blir alltför stor.

Jag vet fortfarande inte vad som är rätt eller fel när det gäller detta och jag stor respekt för de som tycker annorlunda.

 

3 thoughts on “Hjärtan

 1. OM man ska ge så ska man verkligen veta hur det hänger ihop. Hur naiva får journalister vara?! Jo, det finns ligor men alla är naturligtvis inte en del av dessa. Trafficing ska inte stödjas!
  Pengar ska man inte ge, men mat naturligtvsi och andra förnödenhter. Vill de inte ta emot detta utan bara pengar ska man dra öronen åt sig.

 2. Ligger mycket i det Kraka säger. Jag skulle hellre försöka leta upp en organisation som stödjer utsatta människor. Tyvärr är det ibland så att inte ens journalister har hela sanningarna klara för sig då de skriver sina reportage. Det är en svår fråga det här.

 3. Som man frågar får man svar. Jag skulle kunna berätta en hel del men orkar inte gå in det nu..
  Man skriva om allt i en vinkling som år hem hos massorna.
  Jag är uppvuxen i närheten av dessa grupper.
  Men för dem som vill dra slutsatser läs boken ” begrav mig stående. Som ska ha skrivits för att lyfta folkgruppen.
  Jag är inte säkert att boken lyckas, i alla fall inte om man har lite kunskaper och inte bara hör det som sägs.
  Det är en grupp som säger det de tror att du vill höra.
  Dessutom brukar jag se gruppen på St:Eriksgatan när de blir utplacerade av 2 män. Så klart att de är organiserade.
  Och det här är ju bara början. Med varje år som går kommer antalet fördubblas. Så det är ett problem nu och det kommer att bli ett ännu större problem framöver vilket kommer att övergå i rån så småningom.
  Tryggheten på gatorna försvinner mer och mer på gatorna.
  Och är inte just de här journalister som sen erkände att visst finns det organiserade grupper.
  Antagligen var de intervjuade också organiserade. Men vad trodde dessa blåögda journalister, att de skulle erkänna att de är organiserade? Vilket slut skulle det innebära för dem som blev intervjuade? Har någon tänkt på det. Naivt är bara förnamnet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s