Rocka loss i en Ford?

Har ni koll på vad ortsnamnen där ni bor betyder? Jag bor mest i Karlstad och det är enkelt. Det var Karl den IX som grundade staden redan år 1584.
Namnet på det lilla samhället där vi också tillbringar är en hel del tid är mer knepigt. Årjäng hette från början ÅrJing. Låter nästan lite kinesiskt. Men förklaringen är att Jing betyder spång/övergång och alltså syftar på ett sätt att korsa Silbodalsälven som rinner genom samhället.

Faktum är att staden Rockford har fått sitt namn på ett liknande sätt som här i Årjäng. Det handlar inte om att rocka fett i en veteranbil som i sig kanske kunde ha varit kul. Ordet Ford på engelska har fler betydelser än efternamnet på Henry. Det betyder “att vada” eller “vadställe”
Alltså betyder Rockford ett ställe där man kan vada över Rock river (som rinner ut i Mississippi).

Skickat från min iPad

11 thoughts on “Rocka loss i en Ford?

 1. Intressant med att försöka härleda ortsnamn!
  Jag tror dock att olika tider gett olika tolkningar… Som exempel kan jag nämna socknen där jag bor som börjar på “Ran”. Enligt några källor härstammar ordet ran från en hövding som sägs ha regerat för länge sedan över bygden. När jag kollade lite på fornsvenska ord, så la jag märke till att ran ju betyder korp och här finns (fortfarande) väldans många korpar… Så min tolkning är ju att socknen fått sitt namn efter korparna. Å andra sidan kan ju hövdingen ha hetat Korp han också. 😉
  Fridens liljor

  1. Du har nog missat där. Korp heter ram (uttalas ramm). somi isländskans hrafn, tyskans Rabe, engelskans Raven. Ramsvart betyder alltså korpsvart och inget annat. Och så har vi Ramberget i Göteborg och ett otal andra ortnamn.

   (Vill minnas att Ran är någon slags vattengudinna men jag är osäker. Testa Google!)

 2. Jag minns att vi gick igenom ortnamnens betydelse när jag gick på lågstadiet. Bjur betydde bäver (som i exempelvis Bjurfors), men det är nog ungefär allt jag kommer ihåg. 🙂

 3. då har jag lärt mig något nytt 🙂 vad Rockford betyder alltså 🙂
  nja, några ortsnamn häromkring kan jag kanske, där vi bor är det rätt lätt att förstå betydelsen av
  kramar

 4. Tydligen var det någon som nös någe förskräckligt och olämligt i vår stad en gång för länge sen. För sen sa alla Här nös han. Därav namnet Härnösand. Var nog inte riktigt så kanske….

 5. Det finns en bok om ortnamnen i Nordmarken som jag läste för länge sedan. Minns inte så mycket av den, men sil / sille är tydligen gammalt för sjö och det skulle stämma med att den orddelen finns med i många ortnamn runt omkring här; Sillerud där vi bor, Sillebotten, Silensjöarna osv.

 6. Jag är ju inflyttad till uddevalla men kommer från Väjern, ett litet samhälle på kusten. Namnet stavades först som Wejern, därav mitt efternamn. Det går en farled utanför och det sägs att namnet har uppstått från norskans väg, vej. allltså var det en väg förbi .Kramiz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s