Gamla hus

Jag har suttit en stund med gamla släktbilder som jag har fått från Nancy Chase och Bill Fagerstrom i USA. Bl a nedanstående foton på ett hus i Rockford där Johan Martin Carlstedt bodde med sin familj. Han föddes år 1867 i Askeryd, emigrerade sen till USA där han levde till sin död 1944. Det två första bilderna är från den tiden när han bodde där och det understa kortet är på huset som det ser ut idag. Kul att det finns kvar och att nån uppenbarligen har ansett att huset är värt att underhålla.

Carlstedt Home

either the Wester Home or Carlstedt home

Img 1383

 

 

10 thoughts on “Gamla hus

 1. Hej, Gunnar!
  Vilken lycka att hitta foto av huset där din anfader bodde. Snickarglädje kallar jag denna typ av hus för.
  Själv har jag just i dagarna hittat foto och info. om en fastighet i Trollhättan där min pappas morfar köpte en lägenhet 1907. Kommunen har nyligen satt upp skyltar på en del gamla hus som är bevarade varav detta ingår. Fisken, heter huset ( kul för mig som är “fisk”) och är gediget till max och står stadigt än i dag trots att det byggdes 1903 med pengar fr. 30 arbetarfamiljer samt banklån och är en av Sveriges allra första bostadsrätter! Inte illa. Är inte helt säker på att jag kan lägga ut fotot utan att fråga så om du är intresserad så kika gärna här:
  http://www.trollhattan.se/Startsida/Bygga-och-bo/Husskyltar/Fisken-1/
  Trollhättans kommun har även lagt ut ombyggnaden av vissa delar i 3D och det är jättekul att se. Särskilt Kanalparken där man kan se hur den nya bron över älven glider isär och ena halvan glider bakåt tillbaka in på land så att båtarna kan passera. Svårt att förklara men spännande att se. En riktigt bra uppfinning!
  Dom finns även på Google Earth så där kanske man ska leta efter gamla släktingars bostäder…
  Ett tips som du förmodligen redan känner till men..
  Fröken Frimans krig visas i kväll, del 2 av 3 och den får du bara inte missa för den handlar om livet i Sverige i början på 1900-talet och toppenkul för oss som släktforskar att se denna kostymparad bl.a.
  Boken som ligger till grund för denna sanna historia har flera läst men inte jag.
  Är nog en god idé att köpa den för kommande generationer för pappersböcker dom håller i all evighet 🙂
  Kram, Agneta

 2. Vilket fint hus! Det ser ut som de gamla missionshusen brukade se ut, med tinnar och torn. Verkligen roligt att någon velat underhålla det, inte så enkelt misstänker jag. Gamla hus är fascinerande och deras historia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s