Italiensk spänning

Jag har just hämtat 4 boxar med totalt 12 filmer med Montalbano i huvudrollen. Jag har inte läst många av Andrea Camilleris kriminalromaner och bara sett ett fåtal filmer. Jag brukar nästan alltid hävda att det är bättre att läsa deckarböcker än att titta på filmatiseringen. Här tänker jag göra ett undantag och se alla filmerna som jag kan få tag på och börja med dessa första tolv. Anledningen är att jag får språkträning på köpet när jag ser på dessa dvd.

Montalbano dvd

 

14 thoughts on “Italiensk spänning

 1. Att se på film är en bra språkträning. Vi fick ibland se film på engelskalektionerna. Först med synlig textremsa så vi kom in i dem sedan gick läraren fram och klistrade över textremsan. Roligt att upptäcka hur bra man kunde följa med ändå. Montalbano är bra!

 2. Tänk också på hur märkligt filmerna är filmade. Oftast gatorna är helt tomma på folk, medan kontoret kan vara ändå befolkat.
  Men det är bra film att lära sig italienska på. 🙂

   1. Jag tror att de filmar där det onte fonns folk. Det finns många byar som är obefolkade.
    Det blir dock lite ko stig stämning i filmerna. Statister borde ju finnas. Lokalbefolkningen skulle säkert gilla också att vara med i filmer. 🙂

 3. Jag misstänker att Montalbano kan var bättre att njuta av på film än i bok. Varför? Ja, italienska deckare, eller franska för den delen – Simenon är undantagen, är inte alls som vi är van vid från den anglosaxiska världen, eller svenska för den delen. Men ofta bra som film.
  God fortsättning 2015!

 4. Jag har varken sett eller läst dessa. Men att lära sig språket via film är ett bra knep. Vi ska snart titta på “Djungelboken” på spanska. Den kan man typ utantill på svenska, så det underlättar 🙂

 5. (phone ringing while Montalbano finally sits at the dinner table at home and is about to start eating what Adelina prepared for him)

  “Proooonto! Sto mangiando la pasta coi brooooccoli! Chi è che roooompe???”

  **angry face**

  Förlåt!! I know Montalbano by heart.

  Every.
  Single.
  Film.

  😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s