Bonusliv

Prostatacancer är en ganska så vanlig sjukdom hos män. Genom ett enkelt blodprov (psa) så kan man se om man är i riskzoonen. Provet måste följas upp med andra undersökningar men är en indikation på att man har drabbats av sjukdomen.

Det förs ständigt en diskussion om män borde få en årlig undersökning liknande den mammografi som kvinnor får. Argumenten mot är att det sannolikt skulle  innebära stora kostnader för sjukvården. Behandling av sjukdom ger ofta stora biverkningar och det anses att många skulle bli “överbehandlade”. En färsk undersökning visar dock att många liv kan räddas om det sker en screening av män efter en viss ålder. Kanske 55+ skulle kunna vara ett riktmärke?

Jag tog ett psa-prov genom en ren slump och detta ledde så småningom till att jag behandlades för sjukdomen. Jag går fortfarande på årlig kontroll men allt ser bra ut. Jag drabbades av biverkningar där smärta och värk har varit värst. Det är mycket bättre nu men jag tar medicin varje dag.

När jag fick beskedet för ca 12 år sen sa läkarna att jag troligen skulle dö inom 8 till 10 år om jag inte behandlade. Behandling var självklart för mig. Jag fick också en tankeställare när en arbetskamrat gick bort efter att ha avböjt behandling 10 år tidigare.

Så nu lever jag på Bonustid kan man väl säga?

moln

Jag har fått besök på bloggen av  ett stort antal personer från USA de senaste dagarna. Undrar vad jag har skrivit om som har föranlett detta? Så här såg det ut igår som exempel.

 

USA besök

 

15 thoughts on “Bonusliv

 1. Visst skulle det vara obligatoriskt med en sådan undersökning. Tur att du blev behandlad i tid.
  Nej jag ska inte räkna fåglar i år, det finns inte så många här runt om där jag bor nu. Blev inget förra året heller.

  Molnet har jag också. Bra grej de gjorde där.

 2. Visst är flaggstatistiken intressant! Den ger ju ganska noggranna uppgifter om annat också, vilka inlägg besökarna läst, från vilka län eller stater de kommer, vilka internetbläddrare de använder osv.
  Bra att du tog upp det viktiga blodprovet psa!

 3. Utnyttja nu dina bonus år rätt. Pappa har också prostatacancer sen 10- 12 år sen tillbaka.
  Han fick aldrig värk, men kraftiga svettningar. Inte heller kul. Och där finns ingen hjälpmedel att få. Det är bara att stå ut.
  Men det är skönt att man kan få bra behandling. Och det är viktigt att det är i tid.

 4. Naturligtvis använder man sig av alla bra prover för att rädda liv. Mammografin är inte billig och har också varit omstridd. Frågan har varit att lätt förhöjda PSA-värdet ofta leder till onödiga utredningar och mycket oro då många äldre män får förhöjt PSA även utan cancer. Men nu verkar det visst att det provet ändå kan vara användbart som screeningsprov. I enskilda fall kan ju ett prov alltid göra nytta (eller skada.)

  1. Huvudet i sanden är en dålig strategi när det gäller detta. Fördelen med den här sjukdomen är att den utvecklas långsamt och har bra prognoser vid tidig upptäckt.

 5. Jag hoppas din bonustid kommer att bli riktigt lång. Bra att du valde den rätta vägen. Jag har själv bett om att få ta provet några gånger. (bra värde) Det största skälet är att min bror har haft alldeles för höga värden. Undra om största orsaken är pengar som vanligt till att inte alla män kallas när de uppnått en viss ålder. Sedan går det alltid att snacka bort det. Det är aldrig trevligt med biverkningar, men man måste väga det mot alternativet.
  I lördags drabbades min blogg också av ett rejält sug från USA. Jag funderade på om det var för att jag nämnde filmen Pretty Woman men det var rätt långsökt. Den har jag skrivit om tidigare. När jag först såg den höga siffran blev jag jätteglad. Jag hoppades att vi fått en riktigt positiv bokrecension. Sedan kom jag ner på jorden igen. Den är inte översatt till engelska. 🙂
  Kan du vara snäll och skicka ditt namn och din postadress till mig? bosse.liden@telia.com
  Ps. Jag drog nyss några lappar från en välfylld burk. På en av dem stod det Gunnar.

 6. Vilken tur att du fick behandling i tid. Vår gode, gode vän och före detta granne avled för ett år sedan i sjukdomen, som hade ett väldigt snabbt förlopp. När han fick ryggont och kom till läkare undersöktes också prostatan och då hade han cancer som dessutom spridit sig till skelettet. Han dog 6 månader senare.

  Det är kul att se att man får påhälsningar från olika håll, men jag har ju hört att många av dem man ser kommer från USA helt enkelt är sökrobotar som snokar omkring.

  Kram, Ingrid

 7. Bonusliv, ja visst med diagnos, behandling och prognos som inte längre är aktuell! Gott liv till dig .) verkar som du njuter och har det bra. Jag är på kortare visit nu men ska komma åter för det var ju mycket här på din blogg mm.
  Även jag fick så många besök på lördag och söndag, anade att något var tokigt för det var orimligt stort intresse jämfört med det dagliga. Nu har jag fler utländska sidvyer än svenska fördelade på många länder, mest USA och Ryssland.
  Världen är liten emellanåt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s