Nostalgiböcker

Jag är uppväxt med Enid Blytons ungdomsböcker. Inte bara fem-böckerna utan även de otaliga andra som hon har skrivit. Så här i efterhand kan jag väl tycka att de är ganska torftiga och stereotypa men de är spännande.

blyton 01

Boken Kvartetten på hemliga ön är en av de som jag har sparat i bland alla deckare. Boken kom ut år 1949 med originaltiteln, The Secret island. Jag gillar omslagen;  framförallt det på den svenska boken

blyton 02

 

Idag väntas det regna här i Karlstad. Jag ska försöka komma ut innan nederbörden når hit. Den kommer från väster om jag har förstått rätt.

 

8 thoughts on “Nostalgiböcker

  1. Både Enid Blyton och Carolyn Keene tillhörde mina favoriter. När jag kollar på stavningen av Carolyne Keene i wikipedia ser jag att de här böckerna anses dåliga och fördomsfulla beträffande vem som är brottsling och vem som är fattig. De saknar den psykologi som förklarar varför vissa människor gör brott. Istället framhäver de att vissa flickor (bokens huvudperson) är mer självständig och starkare än flickor i allmänhet. Ett slags “modern” Sankt Görans-story.
    Så kan det säkert vara, eller så är det väl. Men jag tror att man som flicka i den åldern där man läser de här böckerna (10-12 år) faktiskt mår bra av att läsa om att flickor kan vara smarta, lyckas och är bra. Tids nog får man hacka i sig varför vissa stjäl, mördar eller skjuter oskyldiga i Köpenhamn (för att ta en dagsaktuell referens). Att flickor är underlägsna matas vi ju med hela tiden i mängder av sammanhang och då är det säkert bra att kunna dra sig tillbaka till böckernas värld och drömma om att också lyckas. Trots den allmänna samhällsbilden. Som inte ändrats ett dugg. Det är ju bara att kolla in kvinnosynen i kommentarsfälten på vilken sajt som helst. Kvinnoföraktet är massivt – tyvärr. Själv börjar jag bli gammal och skiter i det, men det kan inte vara lätt att växa upp från flicka till ung kvinna idag.

  2. Förvisso är de säkert lite stereotypa men det är nog så med många långserieböcker för barn och ungdomar. Hur som helst så finns det något tilltalande i dem och något som lockar till läsning om och om igen. Som lärare i svenska tycker jag att det är ett gott betyg 🙂

  3. Jag läste Enid Blyton med stor glädje, inte bara 5-böckerna, utan kanske allra helst “Äventyrsböckerna”. Tror att jag en gång hade de flesta hon skrev. Jag var helt upptagen av hennes världar och alla modiga ungdomar.
    Senare fastnade jag för Biggles och hans värld. Det var också fantastiska böcker för mig en gång i tiden. 🙂

  4. Blytons Femböcker var favoriter under många år för mig. Minns inga fler favoriter, fast de fanns säkert. Vad jag minns så läste jag väldigt mycket så fort jag var läskunnig och hade tillgång till skolbiblioteket.

  5. Ja, nog läste jag också Enid Blyton. Redan som barn märkte jag att de var rätt stereotypa, men kanske mådde hjärnan bra och kunde koppla av med det monotona, förutsägbara…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s