GUNNARDECKARE

I write in Swedish, English and Italian about my big interest in crime novels, where I have a collection of 1000 books at home. I also blog about other things that I am interested in. ….Please leave a comments in my blog…Per favoreLascia un commento in italiano…Lämna gärna kommentarer i min blogg tack!

Ungdomsböcker med mystik

2 Comments

Jag har i tidigare inlägg skrivit om Joan G Robinsons bok När Marnie var där som kom ut år 1967. En filmatisering av boken i engelsk översättning blir tillgänglig i slutet av oktober och jag har beställt den från Amazon.com.

En av de bästa svenska ungdomsböckerna enligt min mening är Agnes Cecilia En sällsam historia som kom ut år 1981.Författare Maria Gripe. Enligt wikipedia så inspirerades Maria Gripe av bl. a, Edgar Allan Poe när hon skrev sina mystiska böcker. Det kan säkert stämma men när jag nu läser om boken om Marnie så är upplägget så lika i de båda böckerna, att det är troligt att Maria Gripe också läst och påverkats av Joan G Robinsons bok.

Jag gillar den här typen av böcker som inte kan kallas för Fantasy men som rör sig i gränslandet mellan verklighet och fantasi.

En liten rolig sak med Maria Gripes bok är att jag hittat en släkting född år 1879 som hette Agnes Cecilia Carlstedt.

Agnes Cecilia

Marnie 4

Advertisements

Author: gunnardeckare

Jag skriver om deckare, trädgård, natur och våra resor till framförallt Italien/I write about crime fiction, garden, nature and travels to Italy and other countries/ Scrivo di libri gialli e sui nostri viaggi in Italia

2 thoughts on “Ungdomsböcker med mystik

  1. Med min klass ska jag läsa Agnes Cecilia av samma författare. Mycket uppskattad och bra att arbeta utifrån!

  2. Så kul att hitta influenser mellan författare. Jag är inte så mycket för magi och mystik i böcker, har till exempel inte läst en enda Harry Potter bok. Men min familj slukar den typen av litteratur, så jag ska tipsa dem!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s