Bostadsbubblan

Politikerna har än en gång fått avslag på förslaget att införa amorteringsplikt för bolån. Många är oroade över att priserna stiger så fort på lägenheter och villor. Jag har hämtat nedanstående miniundersökning på AB. Den är naturligtvis inte så vetenskaplig att man kan dra alltför många slutsatser men ett övervägande antal amorterar redan på lånen. Eftersom dessutom 25 % inte har lån så skulle bara de som hamnar på blå och gul kurva beröras. Eller?

Politikerna funderar också på att ta bort ränteavdraget. Det skulle troligen bromsa prisökningarna men dels kan det ge en effekt på den redan svaga tillväxten, dels är det ett impopulärt beslut som kan göra att väljarstödet minskar för de partier som står bakom ett sånt förslag.

Det var ett tag sen jag läste nationalekonomi men jag tror att teorin om utbud och efterfrågan fortfarande gäller. Om nu efterfrågan av bostäder är större än utbudet så går priserna upp. Många nya billiga lägenheter att köpa eller hyra borde kunna påverka priserna.

Amortering

2 thoughts on “Bostadsbubblan

  1. Jag har amorterat från dag 1. Följaktligen har jag nästan inget lån kvar. Men jag känner många som inte amorterar.
    Vi pratade om detta med en av mina kunder, och då kom fram att hon inte ens visste vad amortering var det för nåt. Jag tittade på mig med ögon som tefat och sa att hon trodde att de redan betalade av då de betalade så mycket till banken varje månad mycket , vilket var då räntan.
    Och då slog mig tanken att hur många som inte vet vad amortering är för nåt. Och hon var i åldern mellan 30-40 med bra inkomst med en make också med bra inkomst. När jag förklarade sa ha då att nu ska hon hem och sätta upp ett plan för amortering. Guldstjärna för mig. 🙂

  2. Oj! Hoppas att det inte finns många som är lika okunniga som henne. Då kan det bli jobbigt när bostadspriserna bromsar in och kanske minskar. Tur att hon stötte på dig då:-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s