GUNNARDECKARE

I write in Swedish, English and Italian about my big interest in crime novels, where I have a collection of 1000 books at home. I also blog about other things that I am interested in. ….Please leave a comments in my blog…Per favoreLascia un commento in italiano…Lämna gärna kommentarer i min blogg tack!

Durban

5 Comments

21 december.jpg

 Geseënde Kersfees en voorspoedige NuwejaarDurban

God Jul och ett Gott Nytt år på Afrikaans. Ett språk som man jämsides med engelskan talar i Sydafrika.

durban

1984 var jag i Durban, Sydafrika på tjänsteresa med min vän och kollega Sam. Bilden ser idyllisk ut men detta var under apartheid och vi fick tänka oss för hela tiden. Jag var mest nervös när vi passerade gränskontrollen till Sydafrika. Vi fick passera genom olika portar och sen tillsammans fortsätta med bilturen. Veckan innan hade polisen skjutit ihjäl två afrikaner som inte hade bromsat i tid utan kört emot grinden. 

Jag fick fylla i ett formulär som var på engelska på ena sidan och afrikaans på den andra. Språket härstamma från holländskan och jag fyllde utan att tänka på det i på sidan med afrikaans. Tur att det blev rätt. Förutom att man delade upp folk i raser så var man svensk inte populär efter Sveriges stöd till ANC.

 

Advertisements

Author: gunnardeckare

Jag skriver om deckare, trädgård, natur och våra resor till framförallt Italien/I write about crime fiction, garden, nature and travels to Italy and other countries/ Scrivo di libri gialli e sui nostri viaggi in Italia

5 thoughts on “Durban

  1. Så otäck världen var då och är nu igen!

  2. Människan vill inte leva i frid. Undrar egentligen varför. Och det känns som det börjar blir värre igen. Så himla bra vi hade på 60-70-80 och 90-talet.

  3. Spännande, men inte riskfritt! En människa är en människa… att det ska vara så svårt att inse för en del.

    Vacker bild! Så till min första tanke innan jag läst hela inlägget – det verkar vara betydligt lättare att säga God Jul på svenska än på afrikaans…. i alla fall för en svensk! 😉

  4. Spännande resor du verkar varit på. Men du … du googlar fram God Jul på de där märkliga språken va? 😉

  5. Reblogga detta på Lisa Mari Egra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s