Vad gjorde du då?

Det var den 1 mars år 1986 och vi låg och sov i vårt sovrum i huset som låg så vackert med en underbar utsikt. Fotot nedan är taget från vår altan av en vän från  Mocambique‎ som var på besök i Swaziland. Det är hennes sambo som står bakom Bitte och mig.

28 feb(2).jpg

Men det här handlar inte om utsikten utan om när jag slog på Radio South Africa där huvudnyheten var att “Swedish prime minister Olof Palme was assassinated. Jag var tvungen att fråga Bitte om jag förstått rätt och att Palme var mördad kvällen innan den 28 februari. Tyvärr var det så.

Det här var långt före internet och sociala medier så vi var hänvisade till nyheterna på den sydafrikanska radiokanalen. Detta var också under apartheidtiden och Olof Palme var inte populär hos den dåvarande regimen. Det fanns ingen skadeglädje eller så men som jag minns det så var rapporteringen knapphändig.

De flesta minns precis när och hur man får reda på stora nyheter. Det var samma sak med mordet på president Kennedy.

Vad minns du från dagen då Palme mördades?

 

 

6 thoughts on “Vad gjorde du då?

  1. Jag minns att TV visade bara sorgliga program, jag bodde i Göteborg och jag och min dåvarande pojkvän letade genom hela stan efter en videobox att hyra så vi kunde se film istället… på den tiden var det så det gick till, få hade egen videospelare utan en sån hyrde man tillsammans med filmen.

  2. Jag sov. Så jag missade allt. Och när man sover är det ju inte minnesvärt.
    När Kennedy sköts var jag 7 år. Minns inte heller om nåt speciellt.
    Och jag önskar att jag har nåt fast minne av när Anna Lindh mördades men jag var på jobbet och jobbade.
    Däremot minns jag mer på när Word Trade centret i New York blev demolerad. Jag var på jobbet även då.

  3. Jag jobbade den dagen och på lördagsmornarna brukade jag köra via Sveavägen för att ta mig ut till Skansen. Passa på liksom, för det var alltid så mycket trafik där på veckodagarna. Minns att jag var förvånad att det var så mycket trafik där den dagen, så jag tog en annan väg. När jag kom fram till Skansen fick jag höra vad som hänt, och förstod då varför det hade varit så mycket trafik där på Sveavägen just den morgonen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s