Fattiga och rika

8 april.jpg

Kollade igår på programmet Vi kallas tiggare med Alexandra Pascalidou. Det var ett bra program som hjälper till med att belysa de tiggande romerna här i Sverige.En svensk beskrev dilemmat med att han å ena sidan inte vill bidra till att situationen permanentas och å andra sidan att detta är människor som här och nu behöver hjälp. Det är väl lite så jag känner det också.

Panama

Avslöjandena i Panama-dokumenten fortsätter att visa hur rika människor gör allt för att undgå beskattning. Jag befinner mig också här i ett dilemma hur jag ska agera efter avslöjandena om Nordea. Jag har varit kund där länge och är besviken på deras inblandning i skatteplaneringen. Mest logiskt som jag ser det vore att ledningen avgår där. 

 

10 thoughts on “Fattiga och rika

 1. Att klyftorna i världen mellan olika människor, både inom Sverige som mellan olika länder, är av ondo. Så långt tycker jag det är lätt att “tycka”, att sedan säga hur man ska göra för att förändra det hela till mer jämlika förhållanden, ja, det är betydligt svårare. Just fattigdomen tror jag är roten till mycket av konflikter och av det “onda” i världen.

 2. Jag som kommer från ett land där det finns många romer skulle kunna skriva en upphandling om det.
  Jag är förbannad hur systematisk tiggs ihjäl hur mycket de förre detta kommunistiska länder hjälpt dem, med utbildning bostäder och att få dem att integrera sig i samhället. Idag avvisas detta som lögn. Jag var mitt i det hela och jag vet att inte är det lögn.
  Många kunde väl ställa frågan varför är de där där de är. Fortfarande.Har de inget eget ansvar alls?
  Slavarna har ju tagit upp sig från det djupa avgrund de har varit på. Så varför väljer romer den vägen de väljer? Vems fel är det?
  Och vad hjälper det att ge de pengar? Inte mycket förutom att ännu fler kommer. Och de är redan för många.
  Man kan alltid läsa solskenshistoria när nån rom får ett jobb här. Men aldrig någon uppföljning om hur det gick sen. Var det problemfritt? Jobbar de fortfarande kvar?
  Kan rekommendera att läsa boken, Begrav mig stående- den är skrivet för att lyfta deras status i samhället och få förståelse hur de är och varför. Intressant bok, men jag vet inte att jag i slutändan fick så mycket sympati för dem. Men värt att läsa.
  Filmen såg jag inte för jag orkar inte, med vetskapen att numera vinklas dessutom alltid i eget syfte så även detta film. Som man frågar får man svar.

  1. Eftersom jag respekterar dig och dina åsikter så inser jag att det finns olika uppfattningar om tiggarna. Det gör mig inte mindre kluven i mitt förhållande till dom. Jag ska fortsätta att se på serien så får jag se om jag blir nåt klokare.

   1. Jag tror inte att man kan få en uppfattning genom media. Man får uppfattning att leva med dem nära till sig.
    Jag bara ser hur man gör samma försök som andra länder har också gjort.
    Läs boken som jag rekommenderade. Den är rätt så neutralt skrivet och gör ett försök att man ska ha större förståelse för dem.

 3. Vad det gäller Nordea så letar jag efter andra alternativ.
  Jag är så innerlig trött med allt nollränta är, höga avgifter, att inte längre få kontoutskrift ( har eget företag så det behövs i bokföringen) och rent av hur de hanterar det mesta.

 4. Jag ger aldrig pengar till tiggare/romer för jag tror inte att det löser några problem utan tvärtom. Jag tycker att Antonias kommentar är intressant för visst finns det olika tankar kring det här.

  Trevlig fredag!

 5. Å ena sidan människor som behandlats illa i århundraden där vår egen regering går ut och rekommenderar att vi inte dka ge dem ens några kronor, å andra sidan de rikaste i samhället som inte är nöjda ändå utan till varje pris ska undvika betala skatt för sina miljonvinster, och där flera av dem ligger nära riksdag, regering och de högsta personerna inom statliga myndigheter. Två sidor av dagens verklighet…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s