Dödlig Avundsjuka

Dödlig Avundsjuka
Ramona Fransson

Upptakten på romanen är att en ung kvinna hittas mördad på Tjörn. Detta har skett i nutid och vi får sen följa de personer som är inblandade och de händelser som har lett fram dådet från år 2010 och framåt. Man upphör aldrig att förvånas och förfäras över människors ondska. Det är stundtals ganska jobbigt att ta del av historien. Ramona Fransson tillhör de framgångsrika svenska författare som lägger stor vikt vid hur personer påverkas på djupet när tragiska händelser inträffar. Kanske är dessa psykologiska skildringar en av anledningarna bakom Nordic Noir, det svenska (och nordiska) deckarundret.

Det här är den tionde deckaren av Ramona Fransson och den är som vanligt baserad på en verklig händelse. Den här gången har historien hämtats från USA och lagts in i författarens ”deckarmiljö” på västkusten. Den som har läst de tidigare böckerna har kunnat följa de poliser och rättsläkare som har löst de brottsfall som de har ställts inför. I den här boken får kriminalkommissarie Katarinas Linde ta ett ett stort ansvar för att lösa mordgåtan.

Jag har följt Ramona Fransson sen hennes första deckare och den här boken håller samma höga kvalitet som de tidigare. Jag som ändå slukar en hel del deckare har fått lära mig en hel del nytt inom rättsmedicin och övrig kriminalteknik i den här boken. Jag vet att författarinnan är noggrann med researchen när det gäller sånt och är helt övertygad om att det är rätt återgivet.

Sammantaget tycker jag att det är en bra bok. När handlingen bygger på verkliga händelser så blir naturligtvis intrigen bra. Verkligheten är ofta värre än fictionen tycker jag. Det är också trevligt att följa huvudpersonerna i böckerna och hur deras liv utvecklas och förändras. Det är som gamla bekanta som man är nyfiken på hur de har det. Ser fram emot nästa deckare!

Gunnar Carlstedt
Deckarbloggen

Skickat från min iPad

9 thoughts on “Dödlig Avundsjuka

 1. Det fanns en tid då det klagades över att det inte fanns några kvinnliga svenska deckarförfattare. Men tiderna förändras, nu svämmar det nästan över. Läser nästan inga deckare längre, men läste Leif GW Perssons senaste och den nådde inte upp till hans normala klass. Kanske pröva Fransson.

 2. Blev nu lite nyfiken. 😀
  Jag har aldrig läst GW Perssons deckare, men väl hans självbiografi och jag måste säga att jag fick en mindre sympatisk bild av honom än jag hade innan.
  Märkligt då är ju en SJÄLVbiografi. Möjligen kan skrivas att det är positiv att han inte tecknade en mer smickrande bild om sig. Gillade inte heller skrivstilen. Upplevde som barnslig.

 3. Nu har jag inte läst Ramona Fransson men dina ord fick mig att tänka på en favorit Patricia Cornwell just för att hon är chef på rättsmedicinska anstalten i Virginia, jag gillar att läsa om den medicinska biten i det hela. Vill inte påstå att hennes böcker tillhör de mest välskrivna, men fängsla kan hon med sin Dr Kay Scarpetta.

 4. Jag nappar direkt på dödlig avundsjuka. Instämmer i att verkligheten ofta är mer ruskig än fiktionen.

  Snart dags för en biblioteksrunda. Tack för lästipset!

 5. Visst blir både böcker och filmer mer nervkittlande och spännande när dom baseras på verkliga händelser…

  Kollade nu på biblioteket och det finns flera böcker av henne att ladda ned. Tack för tipset! 🙂

 6. Kanske blir bra sommarläsning 🙂 jag väljer inte kriminalromaner i första hand, men då och då händer det att jag läser dem också.

 7. Nu blev jag ännu mer sugen på att boken ska komma snart till biblioteket så jag får besked om att den ska hämtas. 🙂
  Som du skriver är det något visst att lära känna “poliserna” och vara med om deras privatliv. Jag tycker Ramona klarar sig rätt bra i den kvinnliga svenska konkurrensen. Men hon har långt kvar till Elizabeth Georges nitton Lynleydeckare och författarskap, anser jag som bara har ett femtiotal sidor kvar av “Oanade konsekvenser”. Men det är heller ingen tävling. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s