Seder och bruk

Jag är alltid fascinerad över likheter och olikheter när det gäller seder och bruk i länder som vi besöker. Ibland är det stora skillnader men ofta mer subtilt. 

Vi var på begravning igår. En äldre släkting på norska sidan som har gått bort. Jag förväntade mig att begravningsrutinerna skulle vara ungefär dom samma som i Sverige men upptäckte att det finns skillnader. Folk som kom fram och hälsade på oss utanför kyrkan sa: “Vi såg att ni var svenskar eftersom ni hade rosor med er”. Vi hade med oss en blomsteruppsättning som vi hade köpt i förväg och den skilde sig inte mot de andra men handbuketterna som vi också hade med oss är tydligen inte med i norsk sedvänja. 

4 thoughts on “Seder och bruk

  1. Vi ger inte alls rosor vid begravningar. Det finns vissa blommor som ges vid begravning men glömde vad de heter ska fråga min mor. Krysantemum är en tror jag.
    Röda rosor ger vi till kärleken. 😀

  2. Handbuketten är given för mig. Finast var när jag hade plockat ett par blommor i trädgården.
    Minns också begravningen av en jämnårig man, tillika mc-kille. Surrealistiskt med knuttar i skinnkläder som höll rosor i händerna allt som tårarna föll…

  3. En liten handbukett eller en ros att lägga på kistan har man alltid med sig här också. Det är en fin sed tycker jag, men det är klart att det kanske inte är så överallt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s