Earthquakes / Terremoti / Jordbävningar

.

In English 🇬🇧🇦🇺

Next time we meet in our Italian course I shall talk about the earthquakes in the history of Italy. One of the most devastating catastrophes is the earthquake and Tsunami that hit Messina in 1908. 100.000 – 200 thousandths of people died that time.

In Italiano 🇮🇹

La prossima volta che ci incontreremo nel nostro corso di italiano, li parlerò dei terremoti in Italia. Il terremoto e lo tsunami del 1908 a Messina è forse il più grande disastro naturale in la storia dell’Europa. Da 100.000 a 200.000 persone sono morte.

På Svenska 🇸🇪

Nästa gång som vi har italienska ska jag berätta om några av jordbävningarna i Italiens historia ( på italienska heter det terremoto / terremoti vilket ungefär blir “jord i rörelse”.

Jordbävningen och den efterföljande tsumanin i Messina på Sicilien år 1908 är kanske den värsta naturkatastrofen som har drabbat europa. 100.000 – 200.000 människor omkom.

.

10 thoughts on “Earthquakes / Terremoti / Jordbävningar

  1. Jag läser Elena Ferrante nu och där beskrivs deras upplevelse av en jordbävning 23 november 1980 i Irpinia, som ligger 5 mil öster om Napoli. Elena befanns sig inte i epicentrum utan i Napoli, men även där förstördes en hel del och folk flydde från staden. 4500 människor dog och 300 000 – 400 000 blev hemlösa i Irpinia med omnejd.

  2. När vi var på Sicilien så fanns det många informationsskyltar på hotellet om hur man agerade om man blev jordbävning. Vi klarade oss men vi hade en jordbävning här på hemmaplan för ett par år sedan. Obehagligt även om det var ett litet skalv. Även i Rostock råkade vi ut för en jordbävning. Märkliga men snälla platser…

  3. Kväller..Jag har bara känt av “Jord i rörelse”en gång på Cypern,kändes otäckt,även om centrum låg väldigt långt bort,mot Turkiet…Ja båda namnen idag känns att vara som du säger en eller två generationer gamla..Haé Bra.

  4. Jag är verkligen tacksam att vi är förskonade från det mesta i den vägen här i vår lilla del av världen 🌏 önskar dig en fin helg nu 🤔

  5. Jordbävningar är verkligen otäcka. Har känt av några här i Torrevieja, men dom har varit relativt små eller så har epicentrum legat långt bprt. Den största jag upplevt var i Costa Rica, över 6 på richterskalan och vi var nära. Gungade rejält och tämligen länge. Ingen kom dock till skada, såvitt jag vet.

  6. Ditt berättande skulle jag gärna velat lyssna på, så intressant!
    Tror att jag skulle förstå en del trots att jag inte kan italienska, men har god hjälp av min spanska och franska. Förstod din italienska text, så det kulle nog gå bra.
    Ha en fin helg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s