Krönikor och en återuppstånden detektiv

Jan Guillou kommer ut med en ny bok i sviten om 1900-talet. Den heter “Att inte vilja se” och har skapat en stor debatt som har handlat om svenskarnas vetskap om vad som hände i Tyskland under andra världskriget. Författaren hävdar att vi Sverige inte förstod vidden av förintelsen förrän vid krigsslutet. Hans kritiker hävdar motsatsen. Inte första gången dom Jan G står ensam mot alla andra i en debatt.

Jag har bara läst brobyggarna som är första delen i krönikan. Den var väl rätt så ok men det har inte blivit av att jag har läst fler böcker.

guillou (3)

En annan krönika som handlar om 1900-talet är Ken Follets nya bok Evighetens rand. (/Edge of eternity) .Jag har läst de två första böckerna och ser fram emot att läsa den tredje. Nu finns den i svensk översättning och jag har ställt mig i kö på biblan.

ken follet 2

En annan bok som jag står i kö på är Monogrammorden av Sophie Hannah. Hon har fått klartecken från Agatha Christies arvingar att återuppväcka den belgiske detektiven, Hercule Poirot. Den tänker jag läsa även om jag tycker att det är lite tveksamt när romanfigurer får ett eget liv efter det att författarinnan gått bort.

 

5 thoughts on “Krönikor och en återuppstånden detektiv

 1. Du är en flitig man! Jag hinner dessvärre bara med en bråkdel av allt jag vill göra. Läser ca två böcker i veckan, brukar somna ifrån boken…Tidiga mornar gör att korpgluggarna inte vill vara med sent på kvällen och då blir det så.
  Älgflugor/lus är hemska och i år finns de i extra stora skaror! Kramiz

 2. Jag har faktiskt inte ens läst ut brobyggarna. Tacka vet jag Arn- och Hamilton- böckerna av Guillou Tror också jag skall övergå till Ken Follets böcker om 1900-talet.

 3. Hej, Gunnar!
  Det blåser väl alltid om Jan Guillou oavsett vad han skriver, säger eller gör?
  Men titeln indikerar ju att alla visste men inte ville se vad som hände?
  Självklart visste den svenska regeringen/kungahuset vad som hände men “folket” var inte så informerade “på den tiden” p.g.a. brist på medier. All info. kom via radion kring vilken alla samlades och kan mycket väl tänka mig att det som sades var mycket väl redigerat!
  Oavsett så är detta kaptiel i historien passerat och inget går att göra ogjort. Om kritikerna anser att Guillo har fel får väl någon av dem skriva en egen bok då med “rätt” version.

  Ken Follet är alltid av intresse, skriver underhållande och intressant om eländet.

  Sedan tror jag säker att det blir bra med nya fall för Poirot men visst känns det lite konstigt. Sophie Hannah slukade ju dessa böcker redan som 12-åring och verkar ha levt sig in i Agatha Christies intriger. Hade hon använt ett annat namn på sin Poirot hade situationen varit bättre. Men allt går att säljas med mördande reklam 😉
  Kram, Agneta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s