Förbjuden Frihet av Ramona Fransson

English readers:

 The author Ramona Fransson has written eleven crime novels so far. Three of them are translated into English. Precious love, Lethal games and Murder in Skarhamn. Please contact http://www.anomar-forlag.se/ for further information.


Förbjuden Frihet är Ramona Franssons elfte kriminalroman i den fristående serien med Spaningschef Greger Thulin och hans kollegor. Enligt författarinnan så är det sista boken med Thulin som chef. Han går i pension och hans jobb övertas av kriminalkommissarie Katarina Linde i kommande böcker.

Jag har följt serien sen första början och det har varit en spännande resa i många avseenden. Böckerna är baserade på verkliga händelser vilket gör att att de känns trovärdiga. Samtidigt är de mer skrämmande eftersom man vet att människor kan vara precis så grymma i verkligheten som de skildras i romanerna. Varje bok är fristående men vinner på att läsas i “rätt” ordning eftersom man får följa flera personer genom åren. Det blir lite som gamla vänner som man är nyfiken på och undrar hur det går för dem.

Den här boken tar upp ett minst sagt brännbart ämne. Hedersrelaterat våld. Två unga kvinnor hittas mördade i Högsbo industriområde och man får parallellt genom återblickar följa deras historia och polisens arbete. Det är ett svårt och frustrerande spaningsarbete eftersom man tidigt riktar misstankarna mot personer i kvinnornas närhet men har svårt att hitta bindande bevis. 

I denna tid när verkligheten blir mer och mer skrämmande vill man helst bara läsa “Feel Good” böcker men ibland måste man orka läsa om annat också. Intrigen i boken är trovärdig (tyvärr) och personskildringarna är som vanligt bra gjorda. 

Jag önskar såväl Ramona Fransson som Katarina Linde lycka till i framtiden och ser fram emot nya böcker!

Gunnar Carlstedt

6 thoughts on “Förbjuden Frihet av Ramona Fransson

  1. Bokens tema är onekligen ett viktigt ämne som vi inte får blunda för även om det kan vara jobbigt att läsa om det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s