La forma dell ácqua

Gioverdi, 25 Settembre 2014

Det verkar vara många i Värmland som tar chansen nu att flyga tur och retur från Karlstad till Sicilien. Vi har aldrig varit så långt söderut i Italien och det verkar helt klart intressant.

Det finns många kriminalromaner som utspelar sig i Italien. Donna Leons böcker där det mesta av handlingen utspelas i Venedig tillhör mina absoluta favoriter. Många har säkert också läst Andra Camilleris böcker med Montalbano i huvudrollen och /eller sett filmatiseringarna. Handlingen i dessa deckare utspelar sig i en fiktiv stad på Sicilien.

montalbano 2montalbano

Boken La forma dell ácqua finns i svensk översättning med titeln Vattnets form.

—————————————————————–

Edward Snowden får Right Livelihood-priset vilket inte gillas av Sveriges utrikesminister. Han (Snowden) betraktas som spion i USA men hjälte i många andra länder. 

9 thoughts on “La forma dell ácqua

 1. Kanske borde jag läsa Montalbano. Filmatiseringen var ju ganska dråplig där aldrig förekom några utfyllningsfolk på rutorna. Det gjorde filmen så märklig som om förutom offret och polisen samt mördaren fanns inga som bodde i staden.

 2. Hej alla, Sara heter jag och jag är beroende av Montalbano filmer 😉

  Min familj har alla böcker och jag försökte läsa en av dem men Camilleri skriver många svåra sicilianska ord och ibland skapar han också ord som inte finns på sicilianska eller italienska. Det händer eftersom några personer i romaner är karikatyrer (t.e. Catarella).
  Men filmer är lättare att förstå. Luca Zingaretti (Montalbano) kommer från Roma men han kan prata med perfekt sicilianska accent.
  Jag har alla Montalbano DVD boxsets. De är liksom Gollums skatt från Sagan om Ringen 😉

  1. Jag har också försökt läsa böckerna om Montalbano, men det gick inte alls med alla sicilianska ord. Serien älskar jag och allra mest Catarella! Jag blir glad bara jag ser honom.
   La forma dell´acqua ska jag försöka få tag i (på svenska alltså).
   Kram, Ingrid

   1. Den fanns till och med att ladda ner som e-bok från biblioteket, men jag har fyllt veckans kvot, så jag får vänta några dagar på den.
    /Ingrid

 3. Med tanke på kursen är jag säker på att ni planerar att åka ända ner till stöveln. Frågan är om ni ska vänta tills ni kan prata språket förståeligt eller om det räcker med fraser och gester. Svaret kommer att ge sig för oss som gillar deckare och gärna gör ett Blogglandiabesök här.

 4. Jag har varit i Italien och sett barnbarnet köra gocart men det var långt norrut. Det var snabba ryck dit och snabba ryck på banan!
  Huvudvärken försvann med åskan och sen…blev det en ny vår!

 5. Även om Montalbanos stad är fiktig så är det mesta inspelat i två olika byar här på ön. Kan ju vara roliga utflyktsmål om ni kommer hit 🙂

 6. Hej!
  Filmerna med Montalbano gillar jag inte alls…vill ha en trevlig omgivning som i Morden i Midsomer t.ex. Kanseke böckerna är bättre..?
  Men det låter ju helt perfekt att kunna flyga direkt till Sicilen så hoppas att ni “hoppar på” ett plan snarast innan mörkret börja lägra sig hos oss tidigt om eftermiddagen 😦
  Dessutom talas det ju engelska på alla turistorter så det krävs ju inga större kunskaper i italienska men visst är det roligt om man kan några fraser/ord.
  Kram, Agneta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s